PARTNER SERWISU

WP - moto

Najsłynniejsze restauracje we Włoszech i ich regionalne przysmaki

Sercom i podniebieniom Polaków kuchnia polska jest najbliższa, ale jako druga na podium naszych preferencji smakowych bez dwóch zdań plasuje się kuchnia włoska. Pyszne pasty, pizze z rozmaitymi dodatkami i wspaniałe włoskie desery to propozycje, którym nie oprze się większość z nas. W kuchni przeciętnego Kowalskiego regularnie pojawiają się więc makarony z aromatycznymi sosami pomidorowymi, a statystyczny Polak regularnie wychodzi do ulubionej pizzerii. Coraz częściej też jadamy włoskie specjały w trakcie wyjazdów do słonecznej Italii. Planując wycieczkę, warto wziąć pod uwagę mapę najlepszych lokali i serwowane przez nie rarytasy.

18.05.2017

Restauracja Osteria Francescana i ocet balsamiczny z Modeny

Modena to bez dwóch zdań prawdziwa stolica tradycyjnego octu balsamicznego. Tamtejsi producenci od pokoleń zajmują się wytwarzaniem płynnego specjału, który wyróżnia niesamowita głębia koloru, smaku i aromatu. Gdy jedziemy w ten region Włoch, to właśnie ocet balsamiczny powinien być obowiązkową kulinarną pamiątką, którą przywieziemy do Polski. Zanim jednak wrócimy, warto odwiedzić Osterię Francescana. Lokal ten w 2016 roku został okrzyknięty najlepszą restauracją świata, pokonując jednocześnie 49 innych miejsc. Tamtejszy szef kuchni Massimo Bottura raczy swoich gości regionalnymi produktami. Jego popisowa propozycja to potrawa z Parmigiano Reggiano w roli głównej. Ser ten podany na pięć sposobów jest najczęściej wybieraną potrawą z karty. Ceny nie należą do najniższych (za danie główne zapłacimy średnio 80 euro), ale jakość regionalnych wyrobów jest tego warta.

Lodziarnia Fatamorgana w pobliżu Watykanu

W upalne dni, spacerując po uliczkach Rzymu, nie można odmówić sobie dwóch rzeczy. Chłodnej wody z miejskich wodopojów i lodów. Te z sieci lodziarni Fatamorgana mają stale rosnące grono wielbicieli. To, co przemawia za ich wyjątkowością, to domowa receptura i używanie jedynie naturalnych składników. Oprócz klasycznych wersji, czyli lodów śmietankowych i owocowych, klienci mają do wyboru takie propozycje jak lody figowe, czekoladowo-tabakowe czy orzechowe z nutą kardamonu. W dodatku porcja lodów kosztuje w granicach 2-3 euro, co zaakceptuje większość portfeli turystów.

Sfizio Pizza w Rzymie

Być we Włoszech, a tym bardziej w Rzymie, i nie spróbować pizzy, to tak jakby nie być w Rzymie w ogóle. Oczywiście w zależności od regionu ciasto może mieć różny kształt i dodatki, ale jedno jest pewne – prawdziwy Włoch nigdy nie zaserwuje pizzy z ketchupem czy dodatkowym sosem pomidorowym i nie poda do jedzenia sztućców. Pizzę należy jeść rękoma, doceniając jej teksturę i smak. Lokal Sfizio Pizza ma w ofercie kilka klasycznych pizz w przystępnych cenach (ok. 5-15 euro w zależności od wielkości). Kusi też lokalizacją – położona jest w okolicy Coloseum i Forum Romanum.

Enoteca Pinchiorri Florencja

Położona w malowniczej scenerii restauracja Enoteca Pinchiorri to obowiązkowy punkt w trakcie wojaży po Toskanii. Włoska kuchnia w nowoczesnej odsłonie, profesjonalna obsługa i szeroka karta win to najczęściej wymieniane zalety lokalu. Nic dziwnego, że restauracja pochwalić się może trzema gwiazdkami Michelin – wyróżnienie to jest gwarancją wysokiej jakości produktów i wysublimowanego smaku. Co ciekawe, możemy tu zamówić dobrze znaną w Polsce naturalną wodę mineralną musującą Cisowianka Perlage.

La Terrazza w San Marino

Lokal ten przyciąga nie tylko miłośników dobrego jedzenia. Restauracja położona w malowniczym San Marino to znakomity punkt widokowy dla osób ceniących atrakcje turystyczne i architekturę włoskich miast. W większości recenzji pada zdanie zachwytu o zapierającym dech w piersiach widoku. W menu wśród przystawek znajdziemy m.in. mięsne carpaccio czy bruschetty, a na dania główne szef kuchni poleca mięsa: jagnięcinę oraz królika. Posiłek czy kolację degustacyjną goście wieńczą napojami, z których słyną Włochy – espresso lub kieliszkiem limoncello.

Ristorante Belle Parti w Padwie

To przykład lokalu, w którym zamówimy pyszne śródziemnomorskie specjały w rozsądnych cenach. Nieco ukryta – nie ma reklamowych szyldów i banerów – ale spełni oczekiwania najbardziej wybrednych smakoszy. W karcie dań znajdziemy szereg makaronów z dodatkiem owoców morza, sezonowych warzyw, a także szereg jakościowych mięs, w tym jagnięcinę. Gości zachwyci elegancki i antyczny wystrój, dlatego jest to wybór raczej na wykwintną kolację niż pośpieszny obiad pomiędzy zwiedzaniem kolejnych zabytków.

Jak wybierać włoskie restauracja i knajpy?

Dla kulinarnych znawców z pewnością przydatne będą recenzje w serwisach społecznościowych oraz kulinarnych przewodnikach. Jednak aby odkryć prawdziwy smak włoskiej kuchni, warto zasięgnąć języka u tamtejszych mieszkańców i kierować się do miejsc, w których ogródkach czy przy barze nie brakuje rodowitych Włochów. Skoro oni decydują się na propozycje kucharzy - to najlepszy wyznacznik dla dobrego jedzenia. Na trasie rajdu Mille Miglia warto więc zajrzeć nie tylko do wspomnianych wyżej lokali, które kuszą jakością, regionalnymi przysmakami, wystrojem lub widokiem, ale też zdać się na opinię stałych bywalców i motoryzacyjnych turystów.

Magdalena Pomorska

Poleć ten artykuł znajomym